Regulament

Această competiţie este organizată pentru alergătorii de anduranţă amatori şi profesionişti care au împlinit vârsta de 18 ani şi care sunt apţi din punct de vedere medical, fizic şi mental să susţină acest tip de efort.

Adeverinţa medicală care să ateste că sportivul este apt pentru efort fizic este OBLIGATORIE pentru toate probele, cu excepția Ștafetei de 4 persoane, şi va fi înmânată organizatorilor la ridicarea kitului de participare.

Adeverințele medicale trebuie să fie datate cu cel mult o lună înainte de concurs, respectiv 20 aprilie 2023.

Pentru siguranţa voastră, înainte de a vă înscrie la concurs, VĂ RECOMANDĂM să efectuaţi şi următoarele:

  • Test de efort EKG;
  • EKG de repaus;
  • Analize de sânge uzuale (pentru depistarea unor eventuale anemii severe etc.)

I. INFORMAŢII GENERALE

  • S24H este o cursă de alergare de anduranţă care se desfăşoară în Parcul Copiilor „Ion Creangă” din Timişoara, judeţul Timiş, România (Bulevardul Revoluţiei din 1989, nr. 20 – Vezi harta);
  • Traseul este format dintr-o buclă cu lungimea de 1222,48 m, pavată cu dale şi iluminată nocturn. Pe traseu vor fi amplasate două puncte de hidratare/ alimentare (cu apă, glucoză, isotonic, fructe, covrigei, ciocolată);
  • Înainte, în timpul și după concurs se pot face fotografii și materiale video cu concurenții și/ sau spectatorii evenimentului. Prin înscrierea și participarea la cursă, aceștia acceptă implicit că materialele pot fi folosite de către organizatori în realizarea de clipuri, colaje, cover-uri și/ sau alte produse publicitare pentru promovarea concursului și a alergării;
  • Fotografiile și rezultatele de la S24H reprezintă documente cu caracter public și pot fi folosite în demersuri statistice, jurnalistice și/ sau de cercetare, fără acordul prealabil al participanților;
  • Organizatorii pot acorda oricând wildcarduri unor sportivi recunoscuți care doresc să participe la competiție, peste numărul total de locuri disponibile;
  • Organizatorii pot refuza participarea la cursă a celor insuficient pregătiți din punct de vedere fizic, a celor pe care îi consideră a nu avea experiența potrivită probei la care au ales să participe și a celor fără echipament obligatoriu la start;
  • Alergătorii îşi pot depozita propriul echipament, sac de dormit, mâncare, băuturi energizante etc. în pavilioanele/ corturile special amenajate şi alocate pe traseu;
  • Numărul de concurs trebuie să fie atașat în față și în mod obligatoriu trebuie să fie vizibil pe toată perioada competiției. Pierderea numărului de concurs duce la descalificare;
  • Alergătorii au acces la cele două toalete publice din Parcul Copiilor „Ion Creangă” din Timişoara, situate în apropierea traseului; organizatorii vor amplasa pe traseu și toalete ecologice.
  • Concurenţii trebuie să se descurce singuri, fără a fi însoţiti de pacer.
  • Bețele de mers nu sunt permise.
  • Pe întreaga perioadă a probei la care s-au înscris, participanţii pot alerga, pot merge la pas, pot lua pauze pentru a se odihni, pot dormi, însă fără a părăsi zona competiției. Dacă participanții doresc să iasă din zona competiției, trebuie să predea cipul și numărul de concurs la masa de cronometrare. Odată predate acestea, atletul nu mai poate reintra în competiție și se vor lua în considerare buclele efectuate complet până la acea oră.
  • Pauzele scurte: Se pot lua întotdeauna pauze scurte pentru rehidratare, schimbarea încălțămintei sau îmbrăcămintei, utilizarea toaletei, asistență medicală etc., fără a se anunța pauza, dar sportivul trebuie să iasă și să reintre pe traseul cursei în același punct.
  • Pauzele mai lungi: O pauză mai lungă trebuie anunțată la stația de înregistrare a buclelor (stația de cronometrare electronică), iar pauza trebuie să înceapă și să se încheie la linia de sosire.

Pentru probele de 6 ore, 12 ore și 24 ore:

  • Câştigător va fi declarat alergătorul/ştafeta care parcurge distanţa cea mai mare în 6 ore, 12 ore, respectiv 24 ore. În caz de egalitate, alergătorul/ ştafeta care a acoperit mai multe bucle în ultimele 3 ore ale cursei va fi declarat câştigător/câştigătoare;
  • Toate cursele de 6, 12, 24 de ore trebuie să fie finalizate la semnalul sonor final dat exact la 06h:00min:00sec, 12h:00min:00sec; 24h:00min:00sec de la start. Nu este permisă absolut nicio excepție de la această regulă, nici măcar în situații speciale, precum calamități naturale, de exemplu furtuni cu descărcări electrice, accidente etc.
  • Dacă, din cauza unor circumstanțe speciale, trebuie făcută o întrerupere temporară, durata întreruperii nu poate fi adăugată la perioada de timp stabilită oficial; de exemplu, în cazul unei întreruperi de 15 minute în timpul unei curse de 24 de ore, cursa trebuie să se încheie la exact 24:00:00 de ore de la start (nu la 24:15:00 de ore). Motivul este pentru a garanta condiții identice la nivel global și pentru a nu oferi participanților la cursă „avantajul incorect” al unei pauze/perioade de odihnă suplimentare pe durata acelei întreruperi.
  • Distanțele parcurse vor fi măsurate cât mai exact posibil. Acest lucru se realizează prin calcularea buclelor complete realizate și prin adăugarea „restului de metri” măsurați din ultimul tur incomplet. Pentru a asigura exactitatea pozițiilor finale ale sportivilor la momentul finalului cursei, vor fi luate următoarele măsuri:
    1. Semnalul de final, de obicei dat prin intermediul unui pistol, se va auzi foarte clar pe întreg traseul cursei.
    2. Bucla traseului va fi divizată în secțiuni cu marcaje măsurate exact și stabilite la 100 m.
    3. La începutul ultimului tur, fiecare participant va primi un mic sac cu nisip sau un obiect similar, marcat cu numărul de cursă corespunzător al concurentului, iar sportivul trebuie să lase la sol sacul cu nisip perpendicular pe suprafața de alergare imediat ce aude semnalul de final. Arbitrii încep măsurarea „restului de metri” parcurși de toți concurenții care au terminat cursa în ultimul tur de circuit (mai mulți arbitri pot începe măsurarea concomitent de la marcajele fixe de 100 m (Start, 100 m, 200 m, 300 m, 400 m etc.).
    4. Dacă, din cauza unor circumstanțe speciale, nu se poate garanta o măsurare precisă a „restului de metri”, atunci se vor calcula și înregistra ca performanțe oficiale ale participanților numai tururile de circuit parcurse integral înainte de semnalul de final.
    5. Se utilizează aceeași metodă de calculare a tururilor de circuit parcurse dacă un participant termină cursa înainte de finalul intervalului de timp oficial al probei la care participă. Concurenții nu au obligația de a fi prezenți în ultimele secțiuni sau tururi ale cursei. Performanțele realizate pe baza calculării tururilor de circuit complete pot fi recunoscute ca recorduri naționale, continentale sau mondiale.
  • În cazul ștafetelor, dacă unul dintre membrii echipei se accidentează în timpul concursului, echipa nu abandonează, ci așteaptă schimbul ștafetei.
  • O persoană poate participa la o singură probă individuală (6, 12 sau 24h), însă poate face parte dintr-o ștafetă și continua alergarea la o probă individuală. În acest ultim caz, acea persoană va lua startul prima din echipa sa.
  • Persoana care va face parte dintr-o ștafetă și va alerga și la o probă individuală va lua startul cu 2 cipuri. După terminarea duratei corespunzătoare de timp ca membru al ștafetei (6 sau 3 ore), va preda cipul corespunzător probei de ștafetă următorului coleg și va continua cursa individuală. Kilometrii alergați ca membru al ștafetei se vor contabiliza și pentru proba individuală. Într-o ștafetă poate fi maxim o persoană care participă și la o probă individuală.

Pentru probele de 50 și 100km:

  • Persoanele care participă la probele de 50 și 100 km NU pot participa și în cadrul unei ștafete.
  • Câștigători vor fi alergătorii care au parcurs distanța de 50, respectiv 100km, în cel mai scurt timp. Fiecare participant(ă) își va ține evidența kilometrilor parcurși și se va opri după ce a finalizat distanța pentru care s-a înscris.
  • Timp limită 50 km: 6h 30min
  • Timp limită 100 km: 13h

1. Cui se adresează

Această competiţie este organizată pentru alergătorii de anduranţă amatori şi profesionişti care au împlinit vârsta de 18 ani şi care sunt apţi din punct de vedere medical, fizic şi mental să susţină acest tip de efort.

Adeverinţa medicală care să ateste că sportivul este apt pentru efort fizic este OBLIGATORIE pentru toate probele, cu excepția Ștafetei de 4 persoane, şi va fi înmânată organizatorilor la ridicarea kitului de participare.

Adeverințele medicale trebuie să fie datate cu cel mult o lună înainte de concurs, respectiv 20 aprilie 2023.

Pentru siguranţa voastră, înainte de a vă înscrie la concurs, VĂ RECOMANDĂM să efectuaţi şi următoarele:

  • Test de efort EKG;
  • EKG de repaus;
  • Analize de sânge uzuale (pentru depistarea unor eventuale anemii severe etc.)

Persoanele care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, dar își doresc să participe la una dintre probele concursului, o pot face doar dacă înștiințează în prealabil organizatorii la adresa de mail contact@s24h.ro și aduc acordul scris și semnat din partea ambilor părinți/tutori legali. Organizatorii își alocă dreptul de a verifica istoricul atletului în alergări ultra și de a lua decizia finală dacă permit sau nu participarea la concurs a atletului care nu a împlinit vârsta de 18 ani la data desfășurării concursului.

2. Înscrierea

Înscrierea la concursul internaţional de alergare de anduranţă S24H se face completând formularul online din secţiunea Înscriere. Înainte de a vă înscrie, asiguraţi-vă că aţi citit cu atenţie descrierea acestei competiţii şi că alegeţi opţiunea care se potriveşte cel mai bine pregătirii voastre fizice.

3. Amânarea sau anularea cursei

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a amâna cursa din motive meteo nefavorabile. De asemenea, în situaţii excepţionale, evenimentul sportiv poate fi anulat cu înştiinţarea prealabilă a celor înscrişi.

4. Oprirea / retragerea din cursă

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a opri un alergător dacă acesta s-a accidentat după Start ori starea sa fizică nu-i mai permite continuarea cursei sau în alte cazuri excepţionale.

Orice alergător care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, trebuie să-i informeze pe organizatori imediat, la Start, la punctele de control sau sunând din traseu la numerele de urgenţă comunicate.

5. Descalificare

Un alergător va fi descalificat dacă:

  • Scurtează bucla;
  • Manifestă comportament nesportiv faţă de alţi participanţi, organizatori, oficiali, public;
  • Schimbă sau pierde numărul de concurs.

6. Siguranţă

  • Concurenţii îşi asumă direct răspunderea pentru participarea la această cursă prin semnarea declaraţiei pe proprie răspundere, iar organizatorii nu sunt responsabili în cazul în care alergătorii se accidentează sau se rănesc, în timpul sau ca urmare a participării la această competiţie.
  • În zona de Start va exista un punct de prim ajutor unde se va asigura serviciul medical de urgenţă.
  • Organizatorii nu îşi asumă răspunderea pentru obiectele pierdute sau uitate pe traseu în timpul concursului sau după terminarea acestuia.

II. BENEFICII

Prin achitarea taxei de participare alergătorii beneficiază de următoarele:

  • Experienţa unui concurs internațional de ultraalergare organizat în premieră în România, la standarde ridicate de calitate, cu atenție pentru nevoile participanților;
  • Participarea la o competiție recunoscută de IAU (Asociația Internațională de Ultramaraton) și FRA (Federația Română de Atletism), pe un traseu măsurat și omologat IAAF (Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism);
  • Kit de concurs: număr de concurs, tricoul oficial, cadouri din partea sponsorilor;
  • Medalie de finisher, după terminarea cursei;
  • Cip de cronometrare;
  • Monitorizare individuală a distanţei parcurse;
  • Clasament online şi diplomă de participare;
  • Acces la Pasta Party;
  • Acces la cele două puncte de hidratare/ alimentare pe traseu, unde se va putea consuma apă, băutură cu electroliţi, fructe, glucoză, covrigei, ciocolată;
  • 2 mese calde pe zi pentru alergătorii care participă la probele de 100km, 12h și 24h alergare;
  • Spaţiu de depozitare a propriului echipament în pavilioanele/ corturile special amenajate şi alocate pe traseu;
  • Fotografii gratuite din timpul evenimentului;
  • Masaj de recuperare în timpul efortului;
  • Serviciu medical de urgenţă.

III. ANULAREA SAU TRANSFERUL PARTICIPĂRII

  • Dacă dintr-un motiv întemeiat doriţi să anulaţi participarea la cursă, vă rugăm să anunţaţi acest lucru organizatorilor la adresa de e-mail contact@s24h.ro;
  • Taxa de participare la eveniment nu este returnabilă şi nu va fi considerată contribuţie la un alt eveniment viitor organizat de noi;
  • Totuşi, aveţi posibilitatea de a vă transfera locul altei persoane, trimiţând un e-mail de solicitare la contact@s24h.ro până la data de 8 mai 2022, ora 11:30 dimineața. Sarcina de a găsi persoana către care veţi face transferul este responsabilitatea dumneavoastră.
  • De asemenea, până pe 8 mai 2022, ora 11:30 dimineața, puteți să vă schimbați proba aleasă inițial, trimițând un email la contact@s24h.ro. În cazul în care vă mutați de la o probă cu durată mai lungă la una cu durată mai scurtă, diferența de taxă nu se returnează. Dacă treceți de la o probă cu durată mai scurtă la una cu durată mai lungă, veți plăti doar diferența dintre cele două taxe de participare (adică taxa achitată deja pentru prima probă și taxa celei de-a doua probe la momentul transferului).
  • După data de 8 mai 2022, ora 11:30 dimineața, niciun fel de modificare nu va mai fi acceptată din motive organizatorice.

IV. PROBE ŞI CATEGORII

Probe individuale: 6h, 12h, 24h, 50km și 100km

Categorii:

  • Masculin;
  • Feminin.

Categorii de vârstă:

  • 18-35 ani;
  • 36-49 ani;
  • 50+ ani.

Proba ştafetă: 12h

Categorii:

  • Masculin
  • Feminin
  • Mixt

Categorii: 2 sau 4 alergători

Modul de organizare al ştafetelor este următorul:

  • Ştafeta de 12h este alcătuită din 2 sau 4 persoane care aleargă fiecare 6 sau 3 ore încontinuu. Schimbul ştafetelor se face în zona de Start.
  • Ştafetele Mixte sunt incluse şi premiate la Ştafete Masculine.

V. DIPLOME ŞI PREMII

Fiecare finisher va primi medalie şi diplomă de participare.

Vor fi premiate următoarele probe şi categorii:

Individual 6h, 12h, 24h, 50km și 100km:

  • Open General Masculin;
  • Open General Feminin.

Categoriile de vârstă (Masculin şi Feminin)

  • 18-35 ani;
  • 36-49 ani;
  • 50+ ani.

Categoriile de vârsta unde vor fi mai puţin de 3 partipanți înscriși vor fi combinate cu o altă categorie de vârstă pentru premiere.

Ştafetă 12h

  • Open General Masculin 2 persoane;
  • Open General Feminin 2 persoane;
  • Open General Masculin 4 persoane;
  • Open General Feminin 4 persoane.

Ştafetele mixte sunt incluse şi premiate la Ştafete Masculine.

Concurenții S24H cu profesii de judecători, procurori, auditori de justiție, care se clasează pe unul din primele 3 locuri (la o categorie generală și/ sau de vârstă), vor primi doar diplomă,  cupă și medalie, chiar dacă la acea categorie se oferă și alte premii. Mai multe detalii găsiți aici. Vă rugăm ca, dacă participați la S24H și aveți o profesie de acest fel, după înscrierea la competiție să dați un email pe contact@s24h.ro, în care să menționați acest lucru, pentru a ține cont la festivitatea de premiere.

VI. ECHIPAMENT

  • Număr de concurs vizibil pe toată durata cursei (obligatoriu la toate probele);
  • Încălţări cu profil de ultra (recomandat);
  • Geacă şi pantaloni de schimb, tricou cu mânecă lungă, frontală (recomandat la proba individuală de 24 de ore);
  • Recipiente şi tacâmuri individuale personalizate pentru mâncare/ lichide, care pot fi lăsate la cele două puncte de alimentare/hidratare sau în pavilioanele/ corturile special amenajate şi alocate pe traseu (recomandat). Vă încurajăm să veniți cu propriul flask/ bidon pe care să-l reumpleți la punctele de hidratare.