Descoperă cine este ambasadorul S24H 2018!

Nadeem Khan, the S24H 2018 ambassador

Mai sunt două luni până când ne întâlnim la Timișoara, la competiția internațională de alergare de anduranță S24H.

Anul acesta, ambasadorul evenimentului este Nadeem Khan, președintele în exercițiu al IAU – Asociația Internațională de Ultramaraton.

Cei care au fost la Campionatul European de 24 de ore alergare din luna mai de la Timișoara, l-au putut întâlni la seminarul “Mentalitatea marilor performeri”, unde a fost moderator, dar și în timpul competiției, când i-a încurajat cu entuziasm pe atleți.

Președinte în exercițiu al IAU, canadianul Nadeem Khan, născut în data de 29 decembrie 1978, este fizician medical specializat în Oncologie Radiologică.

Practică atletismul încă de la vârsta de 10 ani, primul său antrenor fiind chiar tatăl său. În timpul liceului și în perioada studenției de la Universitatea din Toronto, Nadeem Khan a fost alergător pe distanțe medii, dar din 2000 s-a dedicat curselor de ultramaraton. De altfel, a și făcut parte de două ori din echipa Canadei de ultramaraton de 24 de ore.

L-am invitat pe Nadeem să ne răspundă la câteva întrebări pentru a-l cunoaște mai bine. Dacă vă doriți să aflați și alte lucruri despre el și activitatea sa, în septembrie veți avea ocazia să vorbiți cu el personal, deoarece va fi prezent la Timișoara, la S24H.

Nadeem Khan, ambasador S24H 2018

Interviu cu Nadeem Khan, președintele în exercițiu al IAU

1) Ce te-a motivat să te implici în IAU?

Mereu m-am lăsat condus de oportunități și provocări. Provocarea de a alerga pe distanțe lungi și oportunitățile de a împinge limitele dincolo de capacitățile mele curente este lucrul care mi-a stârnit interesul pentru ultramaraton de la bun început. Aproape toată viața am fost alergător, dar am început să cochetez cu ultramaratonul la sfârșitul anilor ’90.

În cadrul IAU am început să activez ca atlet și nu ca oficial. Am avut onoarea de a-mi reprezenta țara, Canada, la Campionatul Mondial IAU de 24 de ore de la Taipei. În cursa respectivă am fost expus organismului sportiv global de guvernare, „Asociația Internațională de Ultramaraton” și am văzut direct de la sursă care erau responsabilitățile asumate de oficiali în organizarea acestor evenimente care cuprindeau țări din toată lumea.

Am fost uluit nu numai de amploarea evenimentului, ci și de fiorul care te cuprinde când alergi pe scena globală. Anul următor am alergat din nou la Campionatul Mondial de 24 ore din Drummondville. La scurt timp după, am fost selectat ca Manager de echipă adjunct pentru Canada și am făcut trecerea de la atletism la managementul echipei pentru prima oară la primul Campionat Mondial IAU de alergare montană din Houston.

La momentul respectiv am interacționat mai mult cu IAU și am fost martor la modul în care opera organismul de guvernare pentru ultramaraton. Am fost intrigat, interesat și motivat să fac parte din această mișcare în continuă creștere din lumea atletismului. A apărut oportunitatea de a candida la alegerile pentru postul de director al Consiliului IAU în 2008, iar Asociația Ultra alergătorilor din Canada (ACU) mi-a susținut nominalizarea.

Mereu am fost adeptul mentalității că schimbarea se produce dinspre interior spre exterior. Nu pot să schimb lucrurile sau să aduc îmbunătățiri constructive dacă aduc critici stând în fotoliu. Trebuie să mă implic și să fac parte din proces într-o formă care să fie implicată într-un mod complex în evoluție. Speram, în felul meu mărunt, să contribui la dezvoltarea acestui sport minunat și la evoluția sa pe plan global.

Sunt recunoscător și mulțumit în această zi că delegațiile globale din acea sală de congres din Tarquinia din noiembrie 2008 au avut încredere într-un candidat necunoscut anterior și l-au ales membru în Consiliu. Asta mi-a schimbat implicarea în ultramaraton și a stabilit traseul pentru dezvoltarea mea ca oficial.

Am ocupat poziția de Director de comunicații, pe care am deținut-o timp de 8 ani, până când am fost ales vicepreședinte în Los Alcazeres în 2016, preluând rolul de Președinte în exercițiu în 2017.

2) Împărtășește-ne ceea ce te-a impresionat foarte mult la o cursă de ultramaraton, în calitate de oficial.

Am avut oportunitatea de a fi martor la peste 40 de evenimente internaționale de ultramaraton în cadrul IAU. Curajul, determinarea și voința miilor de atleți pe care i-am văzut în ultimii 10 ani în calitate de oficial m-au inspirat foarte mult și m-au stimulat enorm să fac parte în continuare din această mișcare globală de ultramaraton.

Singurul lucru care scoate în evidență sportul nostru și este piatra de temelie cu care ne mândrim o reprezintă camaraderia în rândul atleților. Această prietenie între competitori depășește granițele internaționale. Campionatul înseamnă o mare reuniune pentru a-ți face prieteni, cunoștințe noi și pentru a aprofunda prieteniile cu oameni pe care îi știi de ani buni.

Este firesc să dezvolți acest sentiment profund de camaraderie cu colegii alergători cu care te vei îmbarca nu doar într-o cursă, ci într-o călătorie. O trecere care este metafora perfectă a vieții care te poartă prin suișurile și coborâșurile din călătoria noastră în viață. Această călătorie este mai ușoară când împărtășești cu toți ceilalți indivizi de pe parcurs care trec prin experiențe similare.

Camaraderia a fost evidentă când, pentru prima dată în istoria IAU am introdus primul atlet refugiat care a alergat într-un campionat IAU, în timpul ceremoniilor de deschidere la Campionatul Mondial de alergare montană din Badia Prataglia. Atletul a fost întâmpinat de toți cei din cadrul campionatului, care l-au făcut să se simtă integrat în această familie mare de ultramaratoniști.

Sentimentul de camaraderie și prietenie este întărit de fiecare dată când mă aflu la un campionat, evenimente naționale sau curse de weekend.

3) Ce i-ai transmite unei persoane care aleargă pentru prima dată la un ultramaraton?

Să se bucure de experiență. Nu este o cursă, ci o călătorie. O călătorie care nu începe doar atunci când se dă startul la începutul cursei. Ci cu mult timp înainte de a începe să te antrenezi pentru eveniment.

Cadența este secretul alergării la ultramaraton. Distanțele sunt mai mari decât cele cu care suntem obișnuiți și este în natura umană să începi să alergi mai rapid decât este necesar, când nu înțelegi distanțele lungi. De câteva ori și eu m-am regăsit în această situație.

Alimentația și modul în care gestionezi pauzele de hidratare și de alimentație sunt lucruri care vin odată cu experiența. De asemenea, variază în funcție de distanță și sunt o reprezentare a condiției fizice a atletului care participă la o competiție.

Debutanților le-aș sugera să socializeze și să-și facă prieteni. Să afle direct de la alți ultramaratoniști din jurul lor și să vadă ce anume funcționează în cazul fiecăruia în parte. Ultramaratonul este un sport puternic individualizat în sensul că s-ar putea să nu funcționeze pentru alții ceea ce funcționează în cazul tău.

Cheia este să transformăm ceea ce învățăm într-un plan individualizat care poate fi încercat și implementat pentru prima cursă. De asemenea, este necesar să reținem că în fiecare cursă  avem câte ceva de descoperit, fie că este vorba despre un începător sau un veteran al ultramaratonului. Este un proces de învățare și un proces care continuă de fiecare dacă când pui piciorul la linia de start.

4) Cum ai descrie colaborarea ta cu România?

Într-un cuvânt, „Fantastică”. Am foarte mult respect pentru președintele Federației Române de Atletism (FRA), Florin Florea. Florin a pus ultramaratonul pe harta atletismului din România.

Prima întâlnire cu Florin și Diana Amza, președinta Departamentului de Ultramaraton din România a avut loc când mă aflam în Sveti Martin, Croația, la o conferință de presă din noiembrie 2017. Amândoi au condus aproape 12 ore pentru a veni să se întâlnească cu delegația IAU pentru a-și prezenta oferta pentru Campionatul European de 24 ore.

Angajamentul, determinarea și dedicarea lor au fost incomensurabile și în curând m-am convins după ce i-am întâlnit că aceasta va fi o prietenie de lungă durată. Le-am acceptat invitația și am vizitat sediul central al Federației de la București în ianuarie 2018.

Astăzi, acest parteneriat a dus la organizarea celui mai bun Campionat European de 24 de ore din istoria noastră. De asemenea, a fost campionatul la care a participat prima echipă românească la un eveniment internațional de ultramaraton.

Stabilind departamentul de ultramaraton din cadrul Federației, atât Florin, cât și Diana promovează în mod activ sportul în țară. Ultramaratoniștii români au oportunitatea pentru prima dată de a-și etala talentele pe scena internațională la campionatele mondiale și continentale.

Această dezvoltare este ceea ce căutăm și reprezintă scopul nostru în cadrul tuturor federațiilor membre noi. România a pus suflet în acest lucru și l-a ridicat la nivel de promovare și dezvoltare într-o perioadă scurtă de timp. Roadele muncii asidue au fost evidente la Timișoara, cu două recorduri naționale pentru România, stabilite atât la cursa pentru bărbați, cât și la cea pentru femei.

Avem o strânsă colaborare cu România. Sunt încrezător că vom continua să colaborăm îndeaproape cu FRA, consolidând această prietenie și organizând numeroase evenimente de talie mondială în România.

5) Care este viziunea ta pentru comunitatea globală de ultramaratoniști?

Viziunea mea este să duc ultramaratonul până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Să îl transform într-un eveniment cu adevărat global, cu membri care acoperă continentele și diferitele regiuni ale lumii.

Cred că acest lucru poate realizat nu doar înscriind federațiile pe un formular de aderare, ci mai degrabă colaborând cu aceste federații la creșterea, promovarea și dezvoltarea acestui sport în aceste țări.

În centrul viziunii sunt întotdeauna atleții. Trebuie să ne concentrăm mereu pe performanța atleților și pe modul optim de a le prezenta talentele pe forumul mondial. Organizarea de seminarii, conferințe și evenimente pentru atleți la campionatele noastre, pentru ca aceștia să-și împărtășească cunoștințele și informațiile către comunitatea locală, este o parte integrantă a procesului de a crește împreună ca o familie de ultramaratoniști.

Am abordat o perspectivă educativă la principalele campionate IAU. Când organizăm aceste evenimente, ne asumăm un rol activ învățându-i pe membrii din comitetul local de organizare diferitele aspecte ale organizării unui eveniment de o asemenea amploare.

Împărtășim cunoștințe privind aspecte organizaționale, de protocol, logistică, tehnice, de comunicare și de altă natură. Aceasta le permite membrilor să continue ceea ce au învățat în organizarea de evenimente viitoare.

Campionatele mondiale și cele continentale alternează. Conceptul a fost introdus pentru a duce sportul la niveluri regionale și pentru a permite federațiilor noi să-și prezinte ofertele pentru acest campionate și totodată pentru a dezvolta sportul, trimițându-și atleții la un eveniment continental.

Implementarea planificării strategice și a marketingului în ultramaraton pentru a obține o expunere mai mare a sportului nostru în creștere este un obiectiv la care lucrăm de anul trecut și care în curând va fi implementat la nivel global.