“Din punct de vedere mental sunt o locomotivă.” Interviu cu Mara Guler-Cionca

Dragă prieten,

Sperăm că anul acesta a fost pentru tine unul excepțional, în care te-ai bucurat de alergare și ai făcut pași încrezători spre o mai bună versiune a ta.

De sărbători, ne face plăcere să-ți oferim drept cadou o doză de inspirație despre ultraatletism de la MARA GULER-CIONCA, ultra-alergătoare parte din familia S24H.

Mara deține recordul național feminin la 24 de ore alergare – 212,536 km, stabilit la Campionatul European de 24h de la Timișoara (mai 2018) și a reușit o performanță excelentă la Icarus Ultrafest Florida (noiembrie 2018), unde s-a clasat pe locul 1 – Feminin și 2 – General la proba de 6 zile, cu 653,390 km parcurși.

Te invităm să citești mai jos interviul cu Mara!

Ce îți doreai să devii când erai mică? Cum îți petreceai orele de după școală?

La început am vrut să fiu profesoară de matematică, am o gândire analitică și înclinată spre științele exacte. Apoi, în anii de liceu, am descoperit gândirea logicăși faptul că pot învăța mai repede gândind logic. Sunt sensibilă la suferința altuia, empaticăși la finalul clasei a 10-a am știut exact că vreau să fiu medic. Și indiferent câte greutăți au fost sau vor fi, nu voi practica altceva.

Ca orice copil din generația mea, orele de dupășcoală le petreceam jucându-mă „afară”. Am fost un copil energic de mic, dar în același timp blând și răbdător.

Când a apărut alergarea în viața ta și în ce context?

Îmi place să cred căpovestea mea cu alergatul este asemănătoare unui basm cu final fericit. A început într-un moment de cumpănăîn viața mea, când după ani de școală, specializări și competențe, am rămas singură cu mine, fără un loc de muncăși…cu foarte mult timp liber. Așa am început progresiv să alerg ca să mă relaxez, să mă încarc pozitiv și apoi au apărut beneficiile și rezultatele.

Cum reușești să găsești timp de alergare, pe lângă job și viața personală?

Sunt omul care consideră că în fiecare zi este timp pentru toate:alergare, serviciu, familie, atât timp cât ceea ce faci îți place și ești perseverent, consecvent. În orice încercare, progresul l-am obținut pas cu pas, linie cu linie și, foarte important, lin.

Care a fost cea mai dificilă competiție la care ai participat și de ce?

Cea mai dificilă competiție pentru mine este întotdeauna ultima – acum vorbesc despre Icarus Ultrafest Florida – 6zile, dar deja mă gândesc la următoarea ca la o nouă provocare, să mă autodepășesc ca timp sau kilometri.

Privind în urmă, sunt multe curse care mi-au părut grele și nu neapărat din cauza efortului; sunt o serie de factori cumulați care pot face cursa reușită sau… o serie de greșeli care o transformăîntr-o experiență negativă.

Ce îți spui în timpul unei curse când ți-e greu?

Greul într-o cursă vine pentru mine la “oră fixă”, mai exact după 24 de ore, când ești spre zero cu toate resursele, dar nu atât de mult fizic, cât mental. Aș putea spune că dacăîmi găsesc o serie de greșeli într-o cursă, de la alimentație la mod de abordare, din punct de vedere mental sunt o locomotivă. Calc și trec mai departe.

Tot ce mă poate ajuta într-o cursă este suportul prietenilor adevărați care mă cunosc bine, îmi dau sfaturi și mă repun în „joc” în momentele grele.

Cum te motivezi să ai antrenamente constante?

În timp am învățat că orice rezultat este suma unor antrenamente constante, periodicizate,fără legătură cu o anumită competiție, fiindcă eu așa cred, că o competiție este un examen, un moment de sărbătoare, bucurie de a alerga și o încununare a antrenamentului depus. Așa că s-ar putea ca, după un campionat mondial desfășurat azi, să mă vedeți mâine pe pistă, poate mai lentă, câteva zile,dar la fel de entuziasmată.

Care este moto-ul tău în viață?

Moto-ul meu în viață este Omnia mea mecum porto – Tot ce am, port cu mine. Adică sunt eu, Mara, cu bune și rele și nu vreau să par, să pozez sau să copiez pe cineva. Ceea ce doresc fiecărui alergător: fiți unici!

Să ne revedem cu bine în 2019!
Cu drag,
Echipa S24H