Fă cunoștință cu ambasadorul S24H 2019! Dan Lawson

Suntem bucuroși să-l avem pe Dan Lawson ca ambasador al competiției internaționale S24H 2019!

Daniel Lawson este atlet de performanță, ultramaratonist și membru în echipa Marii Britanii de alergare de anduranță – 24 ore. A câștigat Campionatul European de 24 ore de alergare în 2016, cu 261,843 km și s-a clasat pe locul cinci la Campionatul European de 24 ore de alergare 2018 de la Timișoara, când a parcurs 253,4325 km.

Vă invităm să citiți un interviu special cu Dan, din care puteți descoperi care este relația lui cu ultraalergarea, câteva sfaturi pentru o cursă de anduranță, dar și impresiile sale despre Timișoara și România.

Dacă vă doriți să aflați și alte lucruri despre Dan, în luna mai veți avea ocazia să vorbiți cu el personal, deoarece va participa la competiția S24H 2019.

Ce te-a determinat să te apuci de alergare?

Alergam mult când eram foarte tânăr, am terminat primul semimaraton la 12 ani. Însă apoi am renunțat la alergare ca să joc fotbal, pentru aproape 20 de ani. După această perioadă lungă, a început să nu-mi mai placă fotbalul din cauză că era dominat de orgoliu și agresiune. Îmi doream ceva mai pașnic și care să mă împlinească, așa că am reînceput să alerg și de atunci nu m-am mai oprit. Iubesc liniștea dată de alergare, calmul pe care-l găsesc în mintea mea când alerg, timpul petrecut cu mine și legătura puternică pe care o simt cu natura. Și toți oamenii minunați pe care i-am cunoscut datorită alergării.

Care a fost primul tău ultramaraton și ce amintiri ai despre el?

Primul meu ultramaraton a fost o alergare de 56 de mile de la Londra la Brighton. Nu aveam idee că am plecat prea repede, dar a trebuit, deoarece nu știam nimic despre traseu, așa că am urmat un alt alergător care avea o hartă. Mi-am făcut un sandviș ca să-l mănânc pe drum, dar s-a strivit în buzunar. Nu aveam nimic de băut. Cu 10 km înainte de finiș, am început să mă simt foarte, foarte amețit. M-am oprit pentru a merge la toaletă, iar când m-am ghemuit, picioarele mele s-au blocat și nu puteam să-mi revin. Mi-a plăcut totuși experiența și am reușit să termin al doilea.

Care a fost cel mai greu ultramaraton la care ai participat și de ce?

Ultra Gobi din China, 400 km non-stop. Mi-a luat puțin sub 70 de ore, dar am reușit să dorm doar 45 de minute. Mintea mea era foarte agitată, atât de multe halucinații și gânduri confuze. Pentru o lungă perioadă am simțit că plutesc în afara corpului. Destul de înfricoșător, dar și distractiv.

Care este cea mai importantă lecție învățată din ultraalergare?

Că există mereu momente dificile și momente bune. Bucură-te de momentele dificile, pentru că în curând urmează cele bune.

Cum te motivezi să treci peste momentele dificile din curse?

Îmi reamintesc că este ceea ce-mi place să fac. Și o fac pentru a trece prin aceste etape mai grele, care întotdeauna sunt temporare. La fel e și în viață!

 

Ce ai spune unei persoane care aleargă un ultramaraton pentru prima dată?

Zâmbește și nu alerga prea repede la început. Mai bine să fii puternic la final.

Unde vei alerga în 2019, în afară de S24H? Spune-ne câteva curse unde alergătorii te pot întâlni.

Voi alerga în Iordania, încercând să obțin cel mai bun timp alături de un prieten. În luna mai voi merge în Ungaria, unde voi participa la prima mea cursă de 6 zile. Mai spre finalul anului este Campionatul Mondial de 24 ore de alergare în Franța și voi alerga și pe munte, la Ultra Tour Monte Rosa.

Cum a fost primul tău contact cu România, cu ocazia Campionatului European de 24 ore de alergare 2018?

Mi-am dorit întotdeauna să vizitez România, mă uitam mult la echipele românești de fotbal, Hagi, Dumitrescu. Așa că a fost grozav să o vizitez anul trecut. Și ce oraș frumos este Timișoara! Wow, mi-a plăcut mult, atât de multă istorie și frumusețe, iar oamenii au fost extraordinari! Locația unde se aleargă este splendidă, cu spectatori și susținători pe toată durata celor cele 24 de ore. A fost o plăcere să mă aflu acolo!