Inspirație pentru ultra: Daniel Trușcă a redescoperit alergarea la 50 de ani

La 51 de ani, Daniel Trușcă doboară recorduri în ultraatletism. A alergat 211,151 km în 24 de ore la S24H 2018, clasându-se pe locul al doilea și a reușit un impresionant 231,72 km în martie 2019, la ultramaratonul de la Belgrad, unde a și câștigat proba de 24 de ore.

Daniel nu are de gând să se oprească aici. Se pregătește cu rigurozitate pentru Campionatele Mondiale de 24 de ore de anul acesta și are planuri ambițioase de antrenament.

Te invităm să afli povestea sa din articolul de mai jos!

Ai practicat vreun sport în copilărie sau în adolescență?

În copilărie am practicat atletismul doar până în clasa a VIII-a și devenisem cel mai bun din club, dar traseul meu sportiv s-a terminat cam brusc atunci. În ultimul an de liceu am fost la 2 concursuri de orientare turistică, concursuri care mi-au plăcut foarte mult, așa că în primul an de facultate, în 1987, am devenit Campion național universitar, iar în 1988 am câștigat Campionatele Internaționale de Orientare Sportivă ale României – Trofeul Valea Prahovei.

După facultate, în cei 3 ani de muncă în Italia, am făcut parte dintr-un club de ciclism – MA TRA GAS RHO – GS PANIFICIO TINA MILANO, unde am reușit să câștig câteva concursuri ciclistice. Acasă am 3 cupe câștigate la Milano.

Întors în țară, am pus în cui pentru 23 de ani orice formă de sport, muncind ca nebunul în tranziția românească.

Care este cel mai frumos lucru pe care ți l-a adus ultraalergarea?

La 50 de ani am devenit suficient de înțelept să înțeleg că viața înseamnă mai mult decât muncă și am reînceput să fac ce îmi plăcea în tinerețe – să alerg!

Ultraalergarea mi-a adus lucruri pozitive pe toate planurile: eliminarea stresului, o stare excelentă de sănătate, întâlnirea cu o comunitate de oameni frumoși și senzația de libertate dată de alergare.

Cum depășești momentele dificile dintr-o cursă?

Într-o cursă am întotdeauna în cap distanțele auto-impuse pe fiecare oră de concurs. Fiind foarte focusat pe competiție, sunt extrem de atent pe ceea ce îmi transmite corpul, pentru a reuși să dau un randament maxim.

Ce ai recomanda unei persoane care vrea să se apuce de ultramaraton?

Unei persoane care ar vrea să se apuce de ultramaraton i-aș recomanda, în primul rând, să își descopere cât mai bine motivația și, ca antrenament, să înceapă să mărească volumele de alergare. Viteza cu care se antrenează este cu siguranță mai puțin importantă decât volumele de alergare pe care le realizează.

Ce planuri ai pentru anul acesta, legat de alergare?

În mai voi alerga la cursa de 12 ore de la S24H Timișoara, după care voi începe antrenamentele pentru Campionatele Mondiale de 24 de ore de la Albi, din Franța, unde doresc să am onoarea să concurez pentru România. Pentru acest scop am în vedere antrenamente de peste 4000 km începând cu luna iunie. Pe parcurs voi mai alerga în câteva maratoane, dar le voi lua doar ca antrenamente pentru Mondialele din octombrie, unde vreau un nou Personal Best.